2de Taalbarometer Vlaamse Rand – BRIO Brussel - Terra Nova
16878
post-template-default,single,single-post,postid-16878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

2de Taalbarometer Vlaamse Rand – BRIO Brussel

2de Taalbarometer Vlaamse Rand – BRIO Brussel

Niet alleen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest internationaliseert – ook de omliggende Vlaamse gemeenten kennen een vergelijkbare evolutie. Om het taalgebruik in kaart te brengen voert het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum BRIO, een universitair onderzoekscentrum verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, wetenschappelijk onderzoek uit naar verschillende aspecten van het taalgebruik in het dagelijks leven in de Vlaamse Rand.

De meest gekende taal in de Rand is het Frans. Bijna 80% beweert de taal goed tot uitstekend te spreken, maar de helft daarvan kreeg de taal niet van thuis mee en leerde Frans op school. Minder dan 70% zegt van zichzelf goed tot uitstekend Nederlands te spreken. Engels en Duits halen respectievelijk 47 en 21%. Nederlands, Engels en Duits scoren in de Rand overigens opvallend veel beter dan in Brussel. Samen kennen de 2.500 respondenten 78 talen.

https://www.randkrant.be/artikel/taalbarometer-vlaamse-rand

https://www.briobrussel.be/sites/default/files/g193-1.pdf